EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Wędrowny kurczak z Italii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii.

Wędrowny kurczak z Italii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wędrowny kurczak z Italii

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 125 g mozzarelli
  • 12 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Wędrowny kurczak z Italii

ETAP 1:

Wędrowny kurczak z Italii
filet oprószyc przyprawą i pozostawić naciąć kieszonkę

1. Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.

ETAP 2:

Wędrowny kurczak z Italii
ser mozzarelle przekroić na cztery plastry

2. Mozzarellę pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić a słonecznik uprażyć na suchej patelni.

ETAP 3:

Wędrowny kurczak z Italii
filet nafaszerować suszonym pomidorem i serem

3. Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.

ETAP 4:

Wędrowny kurczak z Italii
filet piec w nagrzanym piekarniku

4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Po tym czasie odwinąć z folii, na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.


Tagi:

kurczak