EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tradycyjna pieczona polska kaszanka z wyrazistym smakiem ostrej czerwonej cebuli idealnie komponuje się z delikatną słodkością pieczonego jabłka.

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą

 

Sposób przygotowania:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą

ETAP 1:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą
jabłka wydrążyć dokładnie a następnie skropić cytryna

1. Jabłka umyć, odciąć część górną w taki sposób żeby powstała przykrywka, wydrążyć miąższ i pozbyć się gniazd nasiennych. Środek jabłka skropić sokiem z cytryny i oprószyć startym tymiankiem.

ETAP 2:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą
kaszankę obrać z osłonki i wymieszać z cebulą

2. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony miąższ z jabłek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

ETAP 3:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą
farsz z kaszanki przełożyć do jabłka, zawinąć w folię

3. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem, przykryć przykrywką z górnej części jabłka, zawinąć w folię aluminiową.

ETAP 4:

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą
jabłka piec w nagrzanym piekarniku

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.