Sposób przygotowania:
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoroETAP 1:
1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle.
ETAP 2:
2. Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.
ETAP 3:
3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
ETAP 4:
4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
ETAP 5:
5. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.