EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

SUPERPRZEPIS

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Aromatyczna, pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad.

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro

 

 

  • Pulpety:
  • 480g mielonego mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • klarowane masło

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro

ETAP 1:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro
mięso wyrobić na jednolitą masę i uformować pulpeciki

1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle.

ETAP 2:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro
pulpeciki usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym

2. Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro
brukselkę ugotować w lekko osolonej wodzie

3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

ETAP 4:

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidoro
składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia

4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

ETAP 5:

5. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.