katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Mięso duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsko dla mięskożerców każde jest smaczne czy to pieczone czy też smażone, duszone czy gotowane. Dobre do obiadu a także z pieczywem.

Mięso duszone

Składniki:

Mięso duszone

 

  • mięso wieprzowe 1 1/2 kg(łopatka, karczek, szynka)
  • cebula 2 szt
  • czosnek ok 3 ząbki
  • musztarda
  • sól i pieprz
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso duszone
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy by mięso obtoczyć w czosnku.

Można odstawić do lodówki na 30-40 min. Po wyjęciu mięso oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Przełożyć do rondla a na tłuszczu zeszklić albo lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać do mięsa.

Podlać bulionem albo wodą i dusić do miękkości. Pod koniec po troszku dodawać musztardę wg uznania i doprawić do smaku.