Sposób przygotowania:
Duszone zrazy ze schabu z kapustą
Kotlety rozbijam tłuczkiem by były jak największe, uważając by nie przedziurawić mięsa, po czym oprószam je z obu stron solą i pieprzem i odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie obieram i kroję w piórka cebule, przekładam je do garnka, lekko solę i na łyżce oleju, pod pokrywką ( na niewielkim ogniu) doprowadzam do zeszklenia. Odkładam 2/3 podsmażonej cebuli i do pozostałej dokładam kapustę ( ewentualnie pokrojoną w mniejsze kawałki), doprawiam dość mocno solą i pieprzem, dodaję posiekany ząbek czosnku i pod przykryciem duszę razem kilkanaście minut, by kapusta zmiękła. Kapusta musi być pikantnie doprawiona, bo mięso jest delikatne w smaku i całość może być zbyt mdła. Kapustę z cebulą dzielę na 4 części i wykładam je na mięso. Zawijam najpierw boki, później roluję, a następnie spinam mięso i na pozostałym oleju w garnku po kapuście podsmażam na rumiano z każdej strony. Gdy mięso jest już pięknie zezłocone dolewam po odrobinie wody i duszę przez 30-35 minut ( chodzi o to, by na dnie garnka była ciągle warstewka wody, której w ostatecznej fazie pozwalam odparować). Jak już mięso będzie miękkie, dokładam pozostałą (smażoną wcześniej ) cebulę i liść laurowy. Wszystko duszę jeszcze kilkanaście minut.
karola25