Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Omlet z truskawkami i wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 990
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oryginalne w smaku, szybkie do zrobienia, pożywne danie doskonałe na weekendowe śniadanie. Posmakuje najmłodszym i nieco starszym!

Omlet z truskawkami i wiórkami kokosowymi

Składniki:

Omlet z truskawkami i wiórkami kokosowymi

ciasto

  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • masło do smażenia

nadzienie

  • 15 dag kremowego twarożku
  • łyżka śmietany
  • po łyżce cukru i cukru waniliowego
  • kilka truskawek
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Omlet z truskawkami i wiórkami kokosowymi
1. Wiórki zezłocić na suchej patelni, zdjąć, wystudzić.

2. Twarożek wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.

3. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w plasterki.

4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.

5. Na patelni z masłem usmażyć omlet. Przestudzić.

6. Na połowie omleta rozłożyć twarożek i truskawki, przykryć drugą połową omleta. Polać polewą.