SUPERPRZEPIS

Miętowe kwiatki drożdżowe

  • 4
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29
Miętowe kwiatki drożdżowe

Takie drożdżowe kwiatuszki z miętowym nadzieniem z pewnością ucieszą każde dziecko. Ładnie wyglądają i tak też smakują:)

Składniki:

Miętowe kwiatki drożdżowe

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 4 łyżki syropu miętowego
  • 1 szklanka mleka w proszku

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania
  • ok. 1 garść suszonej żurawiny
  • lukier - wg uznania

Sposób przygotowania:

Miętowe kwiatki drożdżowe

Etap 1

Miętowe kwiatki drożdżowe
Drożdże rozpuszczone w mleku masło jajko i cukier dodane do mąki.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku, masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajko i cukier.

Etap 2

Miętowe kwiatki drożdżowe
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Miętowe kwiatki drożdżowe
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ze sobą wymieszane.

Nadzienie: Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Miętowe kwiatki drożdżowe
Uformowane w wałek ciasto pokrojone w plastry.

Formowanie drożdżówek: Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, pokroić go w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek ciasta mocno spłaszczyć. Ułożyć na nich po trochu miętowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.

Etap 5

Miętowe kwiatki drożdżowe

Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu.

Etap 6

Miętowe kwiatki drożdżowe

Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy nacięty kawałek odwrócić o 180 stopni, lekko spłaszczyć. Drożdżówki przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut, żeby trochę podrosły.

Etap 7

Miętowe kwiatki drożdżowe

Tuż przed pieczeniem posmarować je białkiem, na środku przykleić suszoną żurawinę.

Etap 8

Miętowe kwiatki drożdżowe

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (wstawiłam je do nagrzanego piekarnika). Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.


Tagi:

ciastka