Sposób przygotowania:
Miętowe kwiatki drożdżoweEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku, masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajko i cukier.
Etap 2
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Nadzienie: Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Formowanie drożdżówek: Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, pokroić go w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek ciasta mocno spłaszczyć. Ułożyć na nich po trochu miętowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.
Etap 5
Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu.
Etap 6
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy nacięty kawałek odwrócić o 180 stopni, lekko spłaszczyć. Drożdżówki przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut, żeby trochę podrosły.
Etap 7
Tuż przed pieczeniem posmarować je białkiem, na środku przykleić suszoną żurawinę.
Etap 8
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (wstawiłam je do nagrzanego piekarnika). Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Mniam1
2milutka
Beatris
RENATA P.