jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krówkowe kulki z prosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Zazwyczaj tego rodzaju słodkości wykonywałam z użyciem ryżu preparowanego. Tym razem dla odmiany zastosowałam proso- efekt pyszny, a kulki łatwiej się formuje ze względu na kształt prosa.

Krówkowe kulki z prosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krówkowe kulki z prosem

SKŁADNIKI

  • 100 gram - ekspandowane proso,
  • 300 gram cukierków krówki,
  • 100 gram masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,

Sposób przygotowania:

Krówkowe kulki z prosem

ETAP 1

Krówkowe kulki z prosem
usuwamy papierki z cukierków

Cukierki odwijamy z papierków i kroimy na mniejsze części.

ETAP 2

Krówkowe kulki z prosem
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło

Masło rozpuszczamy

ETAP 3

Krówkowe kulki z prosem
Do masła dodajemy rozdrobnione cukierki

Do rozpuszczonego dodajemy cukierki oraz śmietanę.

ETAP 4

Krówkowe kulki z prosem
Proso dodajemy do masy krówkowej

Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową, krówkową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niej proso.

ETAP 5

Krówkowe kulki z prosem
Z otrzymanej masy formujemy kulki

Po dokładnym wymieszaniu z jeszcze ciepłej masy odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Ich wielkość jest dowolna.

U mnie miały one średnice około 3 cm. Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.


Tagi:

deser