Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Miętowo-jabłkowy kompot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niby zwykły kompot,który zna i lubi chyba każdy ,a z dodatkiem mięty smakuje wybornie.Często gotuję,bo uwielbiam taki kompocik.

Miętowo-jabłkowy kompot

Składniki:

Miętowo-jabłkowy kompot

 

  • pół kilo jabłek
  • kilka gałązek mięty
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Miętowo-jabłkowy kompot
Jabłka myjemy,osuszamy ,obieramy,usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy na mniejsze części.Skrapiamy sokiem z cytryny. Gałązki mięty dokładnie płuczemy. Do garnka przekładamy jabłka ,gałązki mięty i zalewamy gorącą wodą,około 3-4 szklanki. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Słodzimy do smaku. Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut żeby naciągnął aromatu. Przed podaniem możemy przecedzić.