Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kompot z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny, wielosmakowy kompot z warzywem :)

Kompot z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z cukinii

 

  • 1 cienka cukinia (ok 100 gram)
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 4 gałązki mięty
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z cukinii
Jabłko, gruszkę oraz cukinię bardzo dokładnie myjemy, miętę również przelewamy wodą. Wydrążamy gniazda nasienne z jabłka i gruszki, a następnie kroimy owoce w plastry. Zółta cukinia powinna być jak najmniejszych rozmiarów tak aby nie było konieczne wydrążanie środka -kroimy ją w cienkie plasterki. Z gałązek mięty obrywamy listki i razem z pokrojonymi owocami i cukinią przekładamy do garnka z wody - gotujemy 2-3 minutki. Następnie owoce i cukinie wyjmujemy z wywaru, a następnie do gorącego kompotu odrazu wsypujemy galaretkę i całość mieszamy tak długo aż się rozpuści, dosladzamy do smaku i pozostawiamy do wychłodzenia. Kompot przelewamy do dzbanka, można podawać z kostkami lodu.
Kompot z cukinii
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...,..
Kompot z cukinii
Jabłko, gruszkę oraz cukinię bardzo dokładnie myjemy
Kompot z cukinii
Następnie owoce i cukinie wyjmujemy z wywaru, .
Kompot z cukinii
dosladzamy do smaku i pozostawiamy do wychłodzenia.