Sposób przygotowania:
Mini eklerki z bitą śmietaną
Wodę, margarynę i sól należy zagotować w rondelku. Następnie rondelek zdjąć z ognia i do całości energicznie mieszając - wsypać mąkę. Rondelek znowu postawić na palnik i podgrzewać 3-4 minuty - nie przerywając mieszania (ciasto ma odstawać od brzegów garnuszka).
Gotową masę zdejmujemy z ognia, dokładnie ostudzić, a następnie przełożyć do miski i połączyć z jajkami do uzyskania elastycznej konsystencji (miksować końcówką z hakami).
Ciasto umieścić w szprycy lub rękawie cukierniczym z szeroką końcówką i na blachę posmarowaną masłem bądź wysłaną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta. Należy zachować 3 cm odstępy.
Ciastka piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, ostudzić i przekroić na 2 części.
Przygotować krem:
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i opcjonalnie ze śmietan-fixem. Na końcu delikatnie wmieszać sok z cytryny.
Przekrojone eklerki przełożyć nadzieniem i posypać cukrem pudrem.
Gotową masę zdejmujemy z ognia, dokładnie ostudzić, a następnie przełożyć do miski i połączyć z jajkami do uzyskania elastycznej konsystencji (miksować końcówką z hakami).
Ciasto umieścić w szprycy lub rękawie cukierniczym z szeroką końcówką i na blachę posmarowaną masłem bądź wysłaną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta. Należy zachować 3 cm odstępy.
Ciastka piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, ostudzić i przekroić na 2 części.
Przygotować krem:
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i opcjonalnie ze śmietan-fixem. Na końcu delikatnie wmieszać sok z cytryny.
Przekrojone eklerki przełożyć nadzieniem i posypać cukrem pudrem.
SylaUla
gusia1000