gosias239

gosias239

Kucharz
[Przepisów: 3]

Mini eklerki z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe i szybkie w przygotowaniu mini eklerki z kremem budyniowym lub można użyć innego. Można je dowolnie udekorować.

Mini eklerki z kremem

Składniki:

Mini eklerki z kremem

 

 

  • Masa budyniowa
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mini eklerki z kremem
1. Ciasto - Do garnka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Gdy margaryna się rozpuści dodajemy stopniowo mąkę energicznie mieszając chwilę pogrzać - odłożyć by dobrze ostygło.

Do ciasta następnie dodać jajka dobrze wymieszać. Formować na blachę małe eklerki - pieczemy w temp 200 przez 20 minut.

2. Masa - W jednej szklance mleka wymieszać budyń i jajka. Wmieszać cukier waniliowy i budyń. Pozostałe mleko, zagotwać wlewać cienkim strumieniem zimne mleko z budyniem i jajkami zagotować - odstawić.

Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać budyń. Przygotowanym krem nakładamy na jedno ciasto, przykrywając drugim. Wierz polewam czekoladą.

Tagi:

ciastka krem