Sposób przygotowania:
Eklerki z kremem budyniowym i polewą
1. Ciasto: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę. Mieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia) Zdjąć z ognia i ostudzić. Zmiksować z jajkami do uzyskania jednolitej masy. 2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać podłużne kształty (dł. około 8cm.) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie (urosną!). Piec w 200 st.C około 20-30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia, 3. Krem: Budyń ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszyć tylko ilość mleka do 400 ml. Oraz zwiększyć ilość cukru do 3 łyżek) Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń, za każdym razem miksując do uzyskania puszystego kremu. 4. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić. 5. Eklerki przekroić wzdłuż. Na pierwszą połówkę nałożyć krem, a następnie przykryć drugą połówką eklerka. Udekorować polewą. Smacznego!
Dinah