iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Eklerki z kremem prawie budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Miały być mini eklerki, a wyszły mi eklery, ale wygląd jest najmniej ważny bo w smaku były przepyszne.

Eklerki z kremem prawie budyniowym

Składniki:

Eklerki z kremem prawie budyniowym

ciasto:

krem:

  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 dag czekolady mlecznej z orzechami
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu

dodatkowo:

  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Eklerki z kremem prawie budyniowym

ETAP 1:

Eklerki z kremem prawie budyniowym
Ptysie lub eklerki pieczemy zawsze bez otwierania piekarnika.

Wodę zagotować razem z margaryną i szczyptą soli do gotującej się wody wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać do dokładnego wymieszania się ciasta, mieszając trzymać na palniku kilka minut do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste, następnie wystudzić.

Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać kolejne jajko dodać dopiero jak to dane wcześniej dobrze się połączy z ciastem.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie paseczki z ciasta.

Piec w temp. 200st około 25 minut po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5 minut dopiero wyjąć blaszkę z piekarnika.

ETAP 2:

Eklerki z kremem prawie budyniowym
Po przecięciu nałożyć na doły sporą ilość kremu.

Krem:

Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i po wymieszaniu wlać do gotującej się 1 szklanki wody, mieszając gotować do zgęstnienia i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodawać po 1 łyżce budyniu i cały czas ucierać na koniec do kremu dodać posiekana drobno czekoladę i spirytus, delikatnie wymieszać.


Zimne eklerki przełożyć kremem

ETAP 3:

Eklerki z kremem prawie budyniowym
Polać po wierzchu polewą czekoladową .

po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.