Sposób przygotowania:
Eklerki polane czekoladą
W garnku zagotować wodę z margaryną i do gotującej się wody dodać szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Mąkę dosypywać powoli, cały czas energicznie mieszając, ciasto mieszamy kilka sekund do momentu, aż masa będzie szklista, odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas ucierając do momentu połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 10 cm paski ciasta. Pieczemy eklery w 180st z funkcją termoobiegu lub w 200 st bez termoobiegu około 30 minut po upieczeniu zostawiamy blaszkę na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja dodatkowo dodałam do niego pokruszone czekoladowe zające które zostały z Wielkanocy, ale to nie jest konieczne, można też je zastąpić wiórkami z czekolady. Wystudzone eklery przeciąć na pół i dolną część posmarować przygotowanym kremem, przykryć górą ciastek. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, płynną polewą polać góry eklerków, odstawić do zastygnięcia polewy i zastygnięcia kremu.
marietta