SUPERPRZEPIS

Eklerki polane czekoladą

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Eklerki polane czekoladą Więcej zdjęć (5)

Eklerki przygotowałam dzisiaj tak troszkę idąc na łatwiznę i użyłam do ich przygotowania gotowego kremu który okazał się ku mojemu zaskoczeniu bardzo smaczny.

Składniki:

Eklerki polane czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Eklerki polane czekoladą
W garnku zagotować wodę z margaryną i do gotującej się wody dodać szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Mąkę dosypywać powoli, cały czas energicznie mieszając, ciasto mieszamy kilka sekund do momentu, aż masa będzie szklista, odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas ucierając do momentu połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 10 cm paski ciasta. Pieczemy eklery w 180st z funkcją termoobiegu lub w 200 st bez termoobiegu około 30 minut po upieczeniu zostawiamy blaszkę na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja dodatkowo dodałam do niego pokruszone czekoladowe zające które zostały z Wielkanocy, ale to nie jest konieczne, można też je zastąpić wiórkami z czekolady. Wystudzone eklery przeciąć na pół i dolną część posmarować przygotowanym kremem, przykryć górą ciastek. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, płynną polewą polać góry eklerków, odstawić do zastygnięcia polewy i zastygnięcia kremu. 
Eklerki polane czekoladą
Do ciasta dodajemy po jednym jajku ucierając je.
Eklerki polane czekoladą
Ciasto wyciskać na blaszkę i upiec na złoty kolor.
Eklerki polane czekoladą
Do kremu można dodać wiórki czekoladowe.
Eklerki polane czekoladą
Eklery przecić i przełożyć przygotowanym kremem.