Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Mini jabłecznik z lodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser, bardzo szybki w przygotowaniu :)

Mini jabłecznik z lodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini jabłecznik z lodami

 

  • Składniki na 3 porcje

 

  • Na kruszonkę:
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka migdałów mielonych
  • odrobina cukru
  • 5 dag masła

 

 

  • Na lody :
  • 2 duże dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

Mini jabłecznik z lodami
Wcześniej należy banany umyć, obrać ze skórki pokroić w plastry, włożyć do woreczka. Włożyć banany do zamrażarki na kilka godzin.

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać masło ( 1 łyżeczkę), dodać jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić to wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 6 minut.

W międzyczasie przygotować kokilki. Wysmarować je olejem i posypać odrobiną otrębów. W misce wymieszać ze sobą składniki na kruszonkę.
Do kokilek nałożyć masę jabłeczną do połowy wielkości, na to należy nałożyć kruszonkę. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni przez około 25-30 minut.

Po wyciągnięciu kokilek z piekarnika należy szybko zrobić nasze lody bananowe.
Wyciągnąć zamrożone banany z zamrażarki. Kawałki zamrożonych bananów umieścić w blenderze i zmiksować je na jednolitą masę, gdyby banany były zbyt zamrożone przy miksowaniu można dodać odrobinę mleka.

Takie gotowe lody należy nałożyć na nasz mini jabłecznik.
Podawać od razu :)
Smacznego :)
Mini jabłecznik z lodami
Podsmażenie jabłek.
Mini jabłecznik z lodami
Kruszonka na ciasto.
Mini jabłecznik z lodami
Przygotowanie kokilek na deser.
Mini jabłecznik z lodami
Efekt końcowy. Smacznego :)