p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Mini kebaby na patyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie mini kebaby w warunkach domowych można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.

Mini kebaby na patyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini kebaby na patyku

 

  • 500 g mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kebaba
  • 1 cebula
  • sól morska Kamis
  •  100 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Mini kebaby na patyku
Mięso łopatki zmielić wraz z czosnkiem, wymieszać z dodatkiem 2 jajek, cebuli, morskiej soli, odrobiny bułki tartej, doprawić naturalną przyprawą do kebaba. Tak przygotowaną masą mięsną nadziewać na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Nabierają one zupełnie innego smaku niż zwykłe kotlety mielone. Smażyć je na patelni grillowej, obracając mięso, żeby się równomiernie zrumieniło. Można podać je z ryżem przygotowanym z curry i dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego.
Mini kebaby na patyku
Mięso łopatki zmieliłam wraz z czosnkiem
Mini kebaby na patyku
doprawiłam naturalną przyprawą do kebaba,
Mini kebaby na patyku
Tak przygotowaną masą mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków
Mini kebaby na patyku
Smażymy je na patelni grillowej, obracając mięso, żeby się równomiernie zrumieniło