Sposób przygotowania:
Mini mazurki wielkanocnePrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem,dodać posiekane masło,przetarte wystudzone żółtka przez gęste sito, parę kropli aromatu waniliowego.
Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 min.
Wykrawanie ciasteczek:
Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/3 cm. Wykrawamy foremką w kształcie pisanki ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie ciasteczek:
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 10 min. na jasno złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka smarujemy marmoladą i sklejamy po 2.
Gotowym lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu smarujemy przełożone ciasteczka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru. Ozdabiamy kolorowymi cukrowymi pisakami oraz cukrowymi posypkami według swojego gustu.
jagoda59
Agnieszka Rec
Dziękuję Jagoda :)
Pozdrawiam serdecznie :)