Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Tęczowe Mazurki Lekkie jak Chmurki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mazurki to w moim domu nowa tradycja - wprowadziłyśmy ją z siostrą kilkanaście lat temu. Ale za to tradycja smakowita, kruchutka i kolorowa jak wiosenne marzenia i jak wielkanocne palemki... Uwielbiamy mazurki - teraz już całą rodziną! :)

Tęczowe Mazurki Lekkie jak Chmurki

Składniki:

Tęczowe Mazurki Lekkie jak Chmurki

 

  • 350 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z cytryny
  • 375 g mąki tortowej
  • 4 ugotowane na twardo i przetarte żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli

 

  • konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni)
  • 1 polewa czekoladowa mleczna
  • 1 polewa czekoladowa biała
  • 1 polewa czekoladowa gorzka
  • żelki - miśki
  • płatki migdałowe
  • rodzynki sułtańskie
  • ananas kandyzowany
  • papaja kandyzowana
  • kolorowa posypka do ciast
  • tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Tęczowe Mazurki Lekkie jak Chmurki
Masło utrzeć, następnie dodawać kolejno cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny - lub do zamrażarki na 20 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 75 mm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem. Można, oczywiście, upiec zamiast jednego dużego mazurka kilka mniejszych - będą równie smaczne i na pewno pięknie zaprezentują się na świątecznych stołach. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewami czekoladowymi i wszystkim, co tylko lubimy. Najładniej wygląda w wersji "misz-masz", czyli wtedy, gdy w każdej kratce powstaje inny wzorek. Taki mazurek zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :-) Smacznego!