Sposób przygotowania:
Tęczowe Mazurki Lekkie jak Chmurki
Masło utrzeć, następnie dodawać kolejno cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny - lub do zamrażarki na 20 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 75 mm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem. Można, oczywiście, upiec zamiast jednego dużego mazurka kilka mniejszych - będą równie smaczne i na pewno pięknie zaprezentują się na świątecznych stołach. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewami czekoladowymi i wszystkim, co tylko lubimy. Najładniej wygląda w wersji "misz-masz", czyli wtedy, gdy w każdej kratce powstaje inny wzorek. Taki mazurek zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :-) Smacznego!