Sposób przygotowania:
Ciasteczka WielkanocneMasa na ciasteczka:
Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagnieść na jednolitą masę i całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Formowanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Pieczenie:
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i lekko ponałuwać.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Dekorowanie:
Ciasteczka można polukrować lub udekorować za pomocą masy plastycznej.
Lukier:
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) wymieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, dodać barwnik i udekorować nim ciasteczka.
Masa plastyczna:
Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek, które były użyte do wykrawania ciasteczek - powycinać odpowiednie kształty, które następnie należy umieścić na lekko zwilżonych ciastkach i docisnąć.
Ciasteczka udekorować według uznania.
SylaUla
gusia1000