Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Ciasteczka Wielkanocne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kruche ciasteczka, które niekoniecznie muszą być pieczone w okresie świątecznym. Tu zostały wystylizowane na jajeczka, ale równie dobrze można wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty.

Ciasteczka Wielkanocne

Składniki:

Ciasteczka Wielkanocne

25-30 sztuk:

  • 125g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko (duże)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego

Lukier:

  • 2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder
  • barwnik (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • masa cukrowa
  • ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Wielkanocne

Masa na ciasteczka:

Ciasteczka Wielkanocne
Masę na ciasteczka należy wyrabiać jak najkrócej.

Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagnieść na jednolitą masę i całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formowanie:

Ciasteczka Wielkanocne
W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.

Pieczenie:

Ciasteczka Wielkanocne
Ciasteczka należy całkowicie ostudzić na kratce/

Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i lekko ponałuwać.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Dekorowanie:

Ciasteczka Wielkanocne
Ciasteczka można polikrować lub ozdobić masą plastyczną.

Ciasteczka można polukrować lub udekorować za pomocą masy plastycznej.

Lukier:

Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) wymieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, dodać barwnik i udekorować nim ciasteczka.

Masa plastyczna:

Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek, które były użyte do wykrawania ciasteczek - powycinać odpowiednie kształty, które następnie należy umieścić na lekko zwilżonych ciastkach i docisnąć.

Ciasteczka udekorować według uznania.