Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wielkanocne jajeczka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, proste w wykonaniu i tanie ciasteczka w kształcie jajeczek z dodatkiem maku wykrojone foremką- stempelkiem.

Wielkanocne jajeczka z makiem

Składniki:

Wielkanocne jajeczka z makiem

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 dag suchego maku

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajeczka z makiem

Przygotowanie ciasta:

Wielkanocne jajeczka z makiem
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać nożem z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy,mak, żółtka i kwaśne mleko. Zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.1/3 cm.

Wykrawanie ciasteczek:

Wielkanocne jajeczka z makiem
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z ciasta wykrawamy foremką -stempelkiem w kształcie jajka ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciasteczek:

Wielkanocne jajeczka z makiem
Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy

Gotowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym do ok.190 stopni przez około 10 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.