Sposób przygotowania:
Zdrowe, kolorowe donaty
Mleko, masło i cukier zagrzać w rondelku, przestudzone ale cieple wlać do miski i dodać drożdże. Odstawić na 10 minut. Potem wbić dwa jajka i wymieszać.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać przygotowaną miksturę z mleka, masła, cukru i drożdży, dobrze wymieszać by składniki się połączyły i powstało dość luźne ciasto.
Ciasto podzielić na 3 równe części, czyli przełożyć do trzech misek. Do jednej części dosypać kakao, do drugiej proszek z trawy pszenicznej a do trzeciej startego na miazgę buraczka.
Każdą część ciasta starannie wyrobić, dosypując odpowiednią ilość mąki ( do części z kakao i proszku z trawy pszenicznej dosypałam po 2 łyżki mąki, do części z buraczkiem - około pół szklanki mąki).
Wyrobione, kolorowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść, i raz jeszcze pozostawić wyrosło.
Ciasto rozwałkować na posypanej maka stolnicy i wycinać kola, W każdym kole zrobić małą dziurkę, czyli wyciąć mniejsze kółeczko.
Krążki poukładać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte donaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 20 minut. Upieczone można polać polewą z czekolady i śmietanki i posypać posypka ale można sobie tez zjeść takie bez żadnych dodatków.
Aby wykonać polewę, należy czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać przygotowaną miksturę z mleka, masła, cukru i drożdży, dobrze wymieszać by składniki się połączyły i powstało dość luźne ciasto.
Ciasto podzielić na 3 równe części, czyli przełożyć do trzech misek. Do jednej części dosypać kakao, do drugiej proszek z trawy pszenicznej a do trzeciej startego na miazgę buraczka.
Każdą część ciasta starannie wyrobić, dosypując odpowiednią ilość mąki ( do części z kakao i proszku z trawy pszenicznej dosypałam po 2 łyżki mąki, do części z buraczkiem - około pół szklanki mąki).
Wyrobione, kolorowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść, i raz jeszcze pozostawić wyrosło.
Ciasto rozwałkować na posypanej maka stolnicy i wycinać kola, W każdym kole zrobić małą dziurkę, czyli wyciąć mniejsze kółeczko.
Krążki poukładać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte donaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 20 minut. Upieczone można polać polewą z czekolady i śmietanki i posypać posypka ale można sobie tez zjeść takie bez żadnych dodatków.
Aby wykonać polewę, należy czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki.
misia5
Netka
Bardzo dziękuję, sama jestem zaskoczona efektem,bo choć przymierzałam się od jakiegoś czasu do pieczonych donatow, to jednak bałam się , ze nie będą zbytnio smakowały moim domownikom, ale jednak jest zupełnie inaczej, nawet na śniadanie dziecko zjadło dzisiaj 2 :) .
Di bloguje
SylaUla
Netka
MałaMi89
Netka
Dziękuję :) Trzymam kciuki za małżonka w takim razie :)
robaczek