Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pączusie są przepyszne - takie delikatne i rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest rewelacyjny, a syrop pomarańczowy kusi swoim aromatem i idealnie do nich pasuje.

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki

Około 12 sztuk:

  • 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej)

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Syrop:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki

Syrop:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki
Syrop w momencie moczenia pączków powinien być ciepły.

Składniki na syrop umieścić w rondelku i mieszając - podgrzać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Całość należy gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut i następnie rondelek przykryć, a ogień zmniejszyć tyle ile się da.
W momencie moczenia pączków w syropie - ma być on ciepły, ale nie gorący.

Ciasto:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki
Ciasto na pączki powinno być delikatne i nielepiące się.

Do miseczki należy przesiać mleko w proszku, mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz kaszę manną.
W trakcie wyrabiania ciasta - stopniowo dodać śmietankę.


Idealne ciasto ma być miękkie i niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku, jeśli jest zbyt zbite - dolać śmietanki.

Formowanie:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki
Kuleczki na pączki nie powinny być zbyt duże.

Z ciasta należy uformować kuleczki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.

Smażenie:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki
Należy uważać, aby pączki się nie przypaliły.

Pączki należy smażyć partiami w tłuszczu rozgrzanym do 130-150 stopni - do momentu, aż będą posiadały złoto-brązowy kolor.
W trakcie smażenia zamieszać, aby pączki przewróciły się na drugą stronę.
Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Pączki i syrop:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki
Pączki powinny być nasiąknięte syropem.

Pączki umieścić w syropie odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły syropem.
Jeśli nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić w nich niewielkie nakłucia za pomocą szpileczki i podgotować w syropie 3-5 minut.
Gotowe pączusie należy przechowywać w lodówce.
Idealnie smakują na zimno lub ciepło (po podgrzaniu).