Sposób przygotowania:
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączkiSyrop:

Składniki na syrop umieścić w rondelku i mieszając - podgrzać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Całość należy gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut i następnie rondelek przykryć, a ogień zmniejszyć tyle ile się da.
W momencie moczenia pączków w syropie - ma być on ciepły, ale nie gorący.
Ciasto:

Do miseczki należy przesiać mleko w proszku, mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz kaszę manną.
W trakcie wyrabiania ciasta - stopniowo dodać śmietankę.
Idealne ciasto ma być miękkie i niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku, jeśli jest zbyt zbite - dolać śmietanki.
Formowanie:

Z ciasta należy uformować kuleczki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.
Smażenie:

Pączki należy smażyć partiami w tłuszczu rozgrzanym do 130-150 stopni - do momentu, aż będą posiadały złoto-brązowy kolor.
W trakcie smażenia zamieszać, aby pączki przewróciły się na drugą stronę.
Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Pączki i syrop:

Pączki umieścić w syropie odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły syropem.
Jeśli nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić w nich niewielkie nakłucia za pomocą szpileczki i podgotować w syropie 3-5 minut.
Gotowe pączusie należy przechowywać w lodówce.
Idealnie smakują na zimno lub ciepło (po podgrzaniu).
Netka
Di bloguje
Netka napisał(a):
gusia1000