Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Mini pierożki z czerwonym barszczem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie mini pierożki znakomicie zastępują tradycyjne uszka, są bez dodatku grzybów, ale różnica w smaku jest niewielka

Mini pierożki z czerwonym barszczem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pierożki z czerwonym barszczem

 

  • Ciasto: 2 szklanki przesianej mąki
  • szczypta soli
  • ok.1 szklanki dobrze ciepłej wody
  • Na farsz: 1/2 kapusty białej
  • 1 cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Mini pierożki z czerwonym barszczem
Farsz: Kapustę szatkuję i gotuję do miękkości, po czym dokładnie odciskam i drobno siekam albo mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w małą kosteczkę i przesmażam razem z kapustą na odrobinie oleju.Przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Ciasto: Do mąki dodaję sól i zarabiam wodą elastyczne, miękkie ciasto. Wykrawam kieliszkiem małe kółeczka, nakładam farsz i zlepiam małe pierożki. Pierożki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię przez kilka minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję do czerwonego barszczu. Każdą porcję posypuję szczypiorkiem.
Mini pierożki z czerwonym barszczem
Ciasto najlepiej zarabiac gorącą wodą, wtedy będzie łatwo się lepiło i będzie miękkie
Mini pierożki z czerwonym barszczem
Farsz można wzbogacic suszonymi grzybkami
Mini pierożki z czerwonym barszczem
Gotowe mini pierożki wrzucam na osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, dzięki temu po ugotowaniu nie będą się kleiły

Tagi:

ciasto