Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Mini serniczek z serka mascarpone z cukrem różanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini serniczek bez pieczenia z serka mascarpone z cukrem różanym na spodzie z wafli gofrowych i mlecznej czekolady

Mini serniczek z serka mascarpone z cukrem różanym

Składniki:

Mini serniczek z serka mascarpone z cukrem różanym

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru różanego
  • 1 opakowanie wafli gofrowych lub andrutów
  • 50 g czekolady mlecznej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • do dekoracji:
  • borówki
  • płatki róż w cukrze
  • bratki jadalne

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczek z serka mascarpone z cukrem różanym
Śmietankę ubijamy z 1/3 cukru różanego. Dodajemy serek mascarpone , resztę cukru i mieszamy razem na gładką i jednolitą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gofry lub wafle smarujemy rozpuszczoną czekoladą i sklejamy razem 3 sztuki. Ringiem gastronomicznym wycinamy ze złożonych wafli okrąg. Nie wyciągamy ringa. Do środka nakładamy masę i ubijamy łyżeczką. Delikatnie wyciągamy ze środka ringa nasz serniczek. Układamy na deseczce i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut aby się lekko schłodziły i kształt się utrwalił. Dekorujemy borówkami, płatkami i bratkiem. Gotowe. Fantastyczny i prosty deser który możemy również przygotować w pucharku.