SUPERPRZEPIS

Mini serniczki na zimno

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Mini serniczki na zimno Więcej zdjęć (5)

Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne serniczki na zimno. Truskawki do sera można zastąpić innymi owocami.

Składniki:

Mini serniczki na zimno

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 15 dag sera białego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag truskawek
  • 1/2 szkl malin
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki na zimno
Ciasto wyjąć z papieru i pokroić na 12 kwadratów. Włożyć do foremek muffinkowych tak, aby wszystkie rogi ciasta wychodziły z foremek. Nakłuć widelcem, na dno włożyć po 2-3 fasole, posmarować roztrzepanym z łyżeczką cukru waniliowego jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i łyżeczką cukru wanilinowego. Dodać truskawki bez szypułek, zimną galaretkę, powtórnie zmiksować ( w razie potrzeby dosłodzić). Masą serową napełnić upieczone, zimne koszyczki, ułożyć maliny, schłodzić.
Mini serniczki na zimno
Ciasto pokroić w kwadraty i włożyć do foremek
Mini serniczki na zimno
Włożyć po 2-3 fasole posmarować roztrzepanym jajkiem
Mini serniczki na zimno
Włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor
Mini serniczki na zimno
Ser zmiksować z cukrem truskawkami i galaretką