Sposób przygotowania:
Dietetyczne serniczki na zimno
1. Jeżyny umieścić w blenderze i zmiksować do powstania musu. Przetrzeć je przez sitko z drobnymi oczkami, aby pozbyć się pestek. Do przetartego musu dodać gęsty jogurt naturalny oraz cukier. Całość podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić. Gdy będzie letnia dodać do musu jeżynowego i wymieszać. Na koniec wlać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Masę rozlać po równo do silikonowych foremek (polecam silikonowe foremki na mini babeczki). Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia dietetycznych serniczków. 3. Gdy serniczki stężeją należy delikatnie i z wyczuciem wyjąć je z foremek (jeśli nie będą chciały „wyjść” wystarczy dosłownie na chwilkę zamoczyć foremki w gorącej wodzie) Udekorować jeżynami. Smacznego!
marietta