kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Mini torcik czekoladowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Korzenny torcik ze śliwkową nutą

Mini torcik czekoladowy 2

Składniki:

Mini torcik czekoladowy 2

 

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g cukru
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 115 g mąki pszennej
  • korzennej do piernika (mieszanka w proporcji 1:1 imbir,cynamon,gałka muszkatołowa,mielone goździki)
  • 1

 

  • Do przełożenia:
  • 3/4 szklanki powidła śliwkowego
  • 2 łyżki grand marnier lub blue curacao

 

  • Na polewę:
  • 40g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Mini torcik czekoladowy 2
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej,lekko przestudź. Utrzyj masło ze 100 g cukru na puch,dodawaj po jednym żółtku i ucieraj do połączenia się składników. Dodaj przestudzona czekoladę,mąkę przesianą z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywno z resztą cukru,przełóż do ciasta i wymieszaj szpatułką. Przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w nagrzanym do temperatury 160 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 40 min.Gotowe ciasto ostudź,przekrój na pół.Podgrzej w rondelku powidło z alkoholem i ciepłym przełóż ciasto.Składniki na polewę roztop i lekko przestudzoną polewą oblej torcik.Torcik wspaniale smakuje ze szklanicą gorącego mleka.Polecam :)