Sposób przygotowania:
Mini torcik z gruszkami
Z mąki, 100 g masła, soli, łyżeczki cukru i łyżki wody zagnieść ciasto. Włożyć na 30 min do lodówki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Owoce zasypać cukrem, odstawić. Formę natłuścić, ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, ponakłuwać. Piec 15 min w temp. 225°C. Ciasto wyjąć, ułożyć gruszki, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 10 min w temp. 200°C, wyjąć, ostudzić. Czekoladę rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę wody i 50 g masła.NSmietanę roztrzepać, połączyć z czekoladą. Krem czekoladowy rozłożyć pomiędzy gruszkami, odstawić do zastygnięcia. Wierzch ciasta posmarować tężejącą galaretką.