blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Mini torcik z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto zrobić dwie porcje ponieważ ciasto szybko znika.

Mini torcik z gruszkami

Składniki:

Mini torcik z gruszkami

 

  • 200 g mąki
  • 175 g masła
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 gruszek
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki galaretki

 

Sposób przygotowania:

Mini torcik z gruszkami
Z mąki, 100 g masła, soli, łyżeczki cukru i łyżki wody zagnieść ciasto. Włożyć na 30 min do lodówki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Owoce zasypać cukrem, odstawić. Formę natłuścić, ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, ponakłuwać. Piec 15 min w temp. 225°C. Ciasto wyjąć, ułożyć gruszki, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 10 min w temp. 200°C, wyjąć, ostudzić. Czekoladę rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę wody i 50 g masła.NSmietanę roztrzepać, połączyć z czekoladą. Krem czekoladowy rozłożyć pomiędzy gruszkami, odstawić do zastygnięcia. Wierzch ciasta posmarować tężejącą galaretką.

Tagi:

czekolada