szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Mini zapiekanki z chleba tostowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na śniadanie. Chrupiący chlebek i rozpływające się jajko to wspaniałe połączenie, a do tego do przygotowania w kilka chwil.

Mini zapiekanki z chleba tostowego

Składniki:

Mini zapiekanki z chleba tostowego

 

  • 6 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 6 plastrów salami
  • 6 jajek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Mini zapiekanki z chleba tostowego

Przygotowanie chleba tostowego

Mini zapiekanki z chleba tostowego
Chleb tostowy posmarować delikatnie majonezem.

Każdą kromkę chleba tostowego pokroić na 4 części i wyłożyć nim natłuszczoną masłem foremkę do zapiekania. Chleb posmarować wewnątrz delikatnie majonezem.

Przygotowanie do zapieczenia

W środku wyłożyć plastrem salami. Do środka wbić jajko, ułożyć po kilka plasterków pomidorków, doprawić solą i pieprzem. Zapiekać ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypać świeżym szczypiorkiem.