CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Czerwone buraczki zasmażane w cydrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowotne właściwości czerwonych buraków są ogólnie znane. Warto pokusić się na buraczki w cydrze. Ja uwielbiam je jako samodzielne danie, ale mogą być dodatkiem do obiadu.

Czerwone buraczki zasmażane w cydrze

Składniki:

Czerwone buraczki zasmażane w cydrze

 

Sposób przygotowania:

Czerwone buraczki zasmażane w cydrze
Ja teraz często kupuję ugotowane buraki i tak też teraz zrobiłam. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie doprawiamy szczyptą soli, octem balsamicznym. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i przekładamy buraczki. Przez chwilę przesmażamy, następnie dolewamy cydr i kilka minut odparowujemy.

Po lekkim zredukowaniu płynu , doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i ew. miodem (tylko w przypadku mało słodkich buraków).

Na talerzu posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi.