halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Mini zapiekanki na przekąskę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proponuję na ciepłą przekąskę mini zapiekanki . Są chrupiące , aromatyczne , smaczne .Każdy chętnie zje.

 Mini  zapiekanki na przekąskę

Składniki:

Mini zapiekanki na przekąskę

 

  • bagietka 1 sztuka
  • masło 10 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 30 dag
  • cebula czosnkowa 1 sztuka
  • szynka babuni 10 dag
  • ser żółty 15 dag
  • keczup
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mini zapiekanki na przekąskę
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na oliwie usmażyć cebulę i pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Do miękkiego masła dodać przeciśnięty czosnek, utrzeć na gładką masę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać.Następnie bagietkę pokroić na grube kromki. Posmarować masłem czosnkowym. Na każdą kromkę bagietki położyć pieczarki z cebulą, plasterek szynki, posypać tartym żółtym serem. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni .Zapiekać w piekarniku ok. 15 minut.Podać np z keczupem , sosem czosnkowym.

Tagi:

sery ser szynka