ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Miodek- syrop z Jasnoty Białej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jasnota biała należy do ziół, które warto włączyć do swojej kuchni. Oczywiście jeśli nie jest się na nią przypadkiem uczulonym. Można ją samemu nazbierać ponieważ jest łatwo dostępna.

Miodek- syrop z Jasnoty Białej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodek- syrop z Jasnoty Białej

 

  • 2 i pół kg cukru,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 2 litry wody,
  • większe pół szklanki kwiatów Jasnoty białej

Sposób przygotowania:

Miodek- syrop z Jasnoty Białej
Kwiaty Jasnoty białej zalewamy zimną wodą i gotujemy około 10 minut na bardzo małym ogniu. Zlewamy powstały płyn i cedzimy przez drobne sitko. Ugotowane kwiaty, dobrze odsączamy i wyrzucamy. Do powstałego płynu o pięknej barwie dodajemy cukier i kwasek cytrynowy.

Gotujemy wszystko do uzyskania gęstego syropu.

Do słoiczków wlewamy jeszcze się gotujący syrop i zakręcamy wieczka. 
Miodek- syrop z Jasnoty Białej
Poł szklanki Jasnoty białej ja miałam suszoną
Miodek- syrop z Jasnoty Białej
Kwiaty Jasnoty zalewamy wodą i gotujemy 10 minut
Miodek- syrop z Jasnoty Białej
Po zagotowaniu kwiaty odcecamy zostaje nam piękny płyn
Miodek- syrop z Jasnoty Białej
Do płynu dodajemy cukier oraz kwasek cytrynowy i dalej gotujemy