majka190382

majka190382

Kucharz
[Przepisów: 26]

Miodowa pierś z kurczaka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miód zmienia smak i tak delikatnego już mięsa drobiowego, na grila idealne zestawienie, szczególnie dzieciom które nie zawsze przepadają za ostro doprawionymi mięsami

Miodowa pierś z kurczaka z grilla

Składniki:

Miodowa pierś z kurczaka z grilla

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Miodowa pierś z kurczaka z grilla
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół.Obie części oprószamy solą oraz pieprzem. Miód łączymy z olejem, dodajemy tymianek oraz paprykę. W takiej marynacie obtaczamy mięso. Odstawiamy na całą noc w lodówce. Grilujemy z obu stron na rumiano. Mięsko wychodzi bardzo soczyste. Podajemyje np. z pieczywem, szczególnie pyszne jest  z bagietką czosnkową i ulubioną chrupką surówką.