Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka z nadzieniem z wędzonego boczku z cebulą i borówkami.

Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami

 

  • 10 dkg mocno wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki borówek do mięs i serów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżeczki przyprawy grill pikantny

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać do tego borówki i odrobinę soli, dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, tworząc kieszonki, oprószyć je w środku solą i pieprzem. Do środka każdej mięsnej kieszonki nałożyć przygotowany farsz. Brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na tłuszcz po smażeniu farszu. Mięso posypać z obu stron przyprawą do grilla i mocno z obu stron zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem po ok. 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami
Pokrojony boczek smażony z cebulą na oleju.
Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami
Borówki do mięs i serów dodane do podsmażonego z cebulą boczku.
Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami
Pierś z kurczaka nacięta w środku oprószona solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka z boczkiem i borówkami
Przygotowany farsz nałożony do mięsnych kieszonek.