Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadziewana jabłkiem pierś z kurczaka z dodatkiem sosu balsamicznego.

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 jabłko
  • 4 łyżeczki przyprawy grill pikantny
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części. Każdą porcję mięsa przeciąć w środku, aby otrzymać kieszonkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w półplasterki. Do każdej kieszonki w mięsie wsypać po 1 łyżeczce majeranku, do każdej włożyć kilka półplasterków jabłka. Brzegi nacięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Nadziane mięso kłaść na patelnię i posypać przyprawą do grilla. Smażyć na rumiano z każdej strony. Sos: Suchą patelnię rozgrzać, wylać na nią miód. Podgrzewać tak długo, aż miód zacznie się pienić. Do miodu wlać ocet balsamiczny i podgrzewać dalej. Jak sos zgęstnieje, wlać bulion. Gotować dalej tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Każdą nadzianą jabłkiem i usmażoną pierś z kurczaka przeciąć na pół i polać sosem.
Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem
Kieszonki z mięsa nadziane jabłkiem i majerankiem i spięte wykałaczkami.
Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem
Nadziane mięso posypane przyprawą i usmażone na rumiano na oleju.
Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem
Zredukowany sos z miodu octu balsamicznego i bulionu.