edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Cytrusowe sałatki

Mix sałat z pieczenią i pomarańczą

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybka, smaczna i nieźle prezentująca się sałatka, która z powodzeniem zastąpi kanapkę.

Mix sałat z pieczenią i pomarańczą

Składniki:

Mix sałat z pieczenią i pomarańczą

 

  • 90 g mieszanki Bolero mix – w jej skład wchodzą: cykoria endywia, sałata fryzyjska i buraczek
  • 1 nieduża pomarańcza
  • 2 półcentymetrowe plastry pieczeni wieprzowej przygotowanej według przepisu https://gotujmy.pl/lopatka-pieczona-z-czerwona-czubryca,przepisy,181045.html
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mix sałat z pieczenią i pomarańczą
Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam sok, dolałam do niego łyżeczkę oliwy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. Otrzymanym sosem polałam sałatkę.