BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1529]

Surówka z ogórków i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówkę, którą dzisiaj proponuję jest inna jaką zawsze przygotowuję, jest podana w formie sałatki. Jest to ogórek zielony wymieszany z plasterkami rzodkiewki, z czosnkiem oraz posiekana mięta. Mizeria polana sosem z jogurtu .

Surówka z ogórków i rzodkiewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z ogórków i rzodkiewki

 

  • ogórek zielony długi 1,
  • rzodkiewki kilka sztuk,
  • czosnek 3 ząbki,
  • posiekana mięta 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny 200 ml,
  • Dodatkowo;
  • szczypiorek,

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków i rzodkiewki
Ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć z nadmiaru soku.

Czosnek obrać i drobno posiekać.Połowę posiekanego czosnku wymieszać z sałatką, a połowę dodać do jogurtu. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Miętę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać doprawić do smaku pieprzem i solą.

Jogurt naturalny roztrzepać, dodać posiekany czosnek. Sałatkę ułożyć na półmisku i polać sosem z jogurtu.

Udekorować miętą oraz posiekanym szczypiorkiem.
Mizeria po egipsku
Ogórek obrać , rzodkiewki umyć, osuszyć obciąc końcówki
Mizeria po egipsku
Przygotowany ogórek i rzodkiewki pokroić w plastry, ogórki posolić i odstawić na 15 minut