Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

,,Mleczko” jajeczne do rosołu :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz dość rzadko podawany dodatek do rosołu .Jak się dobrze wkomponuje robienie ,, mleczka” pomiędzy inne potrawy to ,, robi się samo „

,,Mleczko” jajeczne do rosołu :

Składniki:

,,Mleczko” jajeczne do rosołu :

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

,,Mleczko” jajeczne do rosołu :
Zmiksować jajka ze śmietanką i solą . Dodać koperek. Wymieszać . Przelać w 4 szklaneczki (w każdej będzie po ½ objętości ) lub innego szklanego naczynia. Pojemniczki z ,, mleczkiem „ wstawić do garnka z wodą ( na podstawkę do gotowania na parze lub ściereczkę ). Woda w garnku ma sięgać do ¾ wysokości szklaneczek. Doprowadzić wodę w garnku do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godzinę ( ,, mleczko „ ma być ścięte w całości) . Wystawić szklaneczki z garnka. Zostawić do ostygnięcia. ,, Mleczko „ wyjąć ostrożnie ze szklaneczek i pokroić w pół plasterki ( lub inny kształt – kostkę , paseczki jak komu pasuje ). Układać na talerzu. Zalewać gorącym rosołem .Tu na zdjęciu jest bez koperku ( skonczył się )