Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1390]

Mleczna z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gdy robię zupę mleczną zaraz przypomina mi się przedszkole

Mleczna z zacierkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczna z zacierkami

 

 

Sposób przygotowania:

Mleczna z zacierkami
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka i szczyptę soli. Następnie zagnieść ciasto. Włożyć ciasto na 30 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach. Chyba że ktoś woli zrobić rwane zacierki. To wtedy z ciasta robimy małe kuleczki i wrzucamy na mleko. Mleko zagotować z odrobiną wody, zacierki wrzucić na gotujące się mleko i gotować na wolnym ogniu 8 minut. Zupę mleczną podawać z cukrem.
Mleczna z zacierkami
Do rondla zostało wlane mleko, przygotowane do zagotowania
Mleczna z zacierkami
Z mąki, soli i jajek, zostało zrobione ciasto, z ciasta zostały zrobione zacierki

Tagi:

jajko jajka