SUPERPRZEPIS

Mleczne kulki z anyżem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Mleczne kulki z anyżem Więcej zdjęć (5)

Piękne i smaczne kuleczki mleczne, w sam raz na słodką przekąskę

Składniki:

Mleczne kulki z anyżem

 

  • masło 70g,
  • cukier 100g,
  • woda 125ml,
  • mleko w proszku 150g,
  • kilka ziaren anyżu,
  • cynamon 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mleczne kulki z anyżem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Do garnka wkładamy masło i wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru co jakiś czas mieszając. Gdy cukier zacznie się karmelizować i zmieni kolor na miodowy dodajemy powoli wodę cały czas mieszając - gotujemy około 5 minut na dużym ogniu aż masa zgęstnieje. Masę lekko przestudzamy, a następnie dodajemy mleko w proszku, cynamon i rozgniecione ziarna anyżu. Wyrabiamy gładką masę i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy dodać same ziarna lub całe kwiaty anyżu. Smacznego :-)
Mleczne kulki z anyżem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.
Mleczne kulki z anyżem
Do garnka wkładamy masło i wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru co jakiś czas mieszając.
Mleczne kulki z anyżem
Gdy cukier zacznie się karmelizować i zmieni kolor na miodowy dodajemy powoli wodę cały czas mieszając - gotujemy około 5 minut na dużym ogniu aż masa zgęstnieje.
Mleczne kulki z anyżem
Masę lekko przestudzamy, a następnie dodajemy mleko w proszku, cynamon i rozgniecione ziarna anyżu.