luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Mleczno-kakaowa pianka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Leciutki jak pianka deser z mleka, który możemy zjeść bez wyrzutów sumienia:)

Mleczno-kakaowa pianka

Składniki:

Mleczno-kakaowa pianka

 

  • 1 1/2 szklanki mleka (375ml. 3,5% tłuszczu)
  • 1 paczka żelatyny ( u mnie 9 gramowa na 500 ml. plynu)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 4 kostki Kinderschokolade do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mleczno-kakaowa pianka
Zelatyne namoczyc w kilku lyzkach zimnej wody. Odstawic na 10 min. Po tym czasie , mieszajac podgrzac. Nastepnie przelac zelatyne do wysokiego naczynia, dodac mleko, cukier i ubijac mikserem na wysokich obrotach. Polowe masy przelozyc do innego naczynia. Do reszty dodac kakao i znowu zmiksowac. Do pucharkow wlac na zmiane raz kakaowa, raz jasna pianke. Odstawic na 2 godziny do lodowki. Udekorowac kawalkami czekolady. Z podanych skladnikow wychodza 4 duze porcje.