jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mleczno-kokosowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wafelki powstają błyskawicznie. Właściwie od razu nadają się do zjedzenia. Masa szybko tężeje, więc zaraz po przygotowaniu równie dobrze się kroją.

Mleczno-kokosowe wafelki

Składniki:

Mleczno-kokosowe wafelki

 

  • Składniki:
  • 3 kwadratowe wafle,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki kokosu,
  • 1 masło,
  • 2 szklanki mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Mleczno-kokosowe wafelki
Wafle przekrawamy na połowy. Mleko z cukrem umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypujemy do niego kokos i chwile razem podgrzewamy ( 3-4 minuty). W dalszej kolejności dokładamy masło. Gdy masło się rozpuści garnek zestawiamy z ognia. Dokładamy do całości mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Najlepiej mikserem. Ciepłą masą przekładamy wafle.Aby wyszły wyższe wafelki wcześniej wafel przekroiłem (wyszedł mniejszy, ale wyższy) Apetyczne też są cienkie wafelki (wtedy masę dzielimy na połowę i przekładamy wafle po prostu dwa razy).