bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Młoda kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą.

Młoda kapusta kiszona

Składniki:

Młoda kapusta kiszona

 

  • 3 kilogramy młodej kapusty
  • 1 duża młoda marchewka
  • Pęczek kopru
  • 3 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta kiszona
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy.

Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok.

Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu.