Surówka z kapusty, marchewki i papryki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przygotowanie jej to mniej niż kwadrans, a w smaku jest o wiele lepsza niż surówki kupione w sklepie.

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Składniki:

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

 

  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty, marchewki i papryki
Kapustę płuczemy i szatkujemy. Marchewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

Marchew i paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty, mieszamy.

Do warzyw dodajemy sól, pieprz, cukier i olej.

Na końcu całość mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.