eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Młodą kapustę przygotowuję z różnymi dodatkami. Tym razem dodałam rodzynki moczone w czerwonym winie i posiekane orzechy włoskie.

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami

Składniki:

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami

warzywa

  • 1 mała młoda kapusta
  • 2 cebule

dodatki

  • 15 dkg rodzynek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 15 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka smalcu

przyprawy

  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Pokrojoną kapustę posolić,zalać wodą,ugotować i odcedzić.

Zewnętrzne ciemno zielone liście odciąć,umyć,pokroić i włożyć do garnka.

Resztę kapusty pokroić i również włożyć do garnka. Do kapusty dodać sól,zalać wodą,ugotować i odcedzić.

przygotowanie rodzynek

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Rodzynki moczyć pół godziny w winie i odcedzić.

Rodzynki wsypać do miseczki i zalać winem na pól godziny. Odlać wino a rodzynek.

przygotowanie orzechów

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Łuskane orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.

Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie cebuli

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie cebuli cd

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Na rozgrzanym smalcu smażyć cebulę aż się zeszkli.

W głębokiej patelni roztopić smalec,dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Do cebuli dodać kapustę i wymieszać.

Do przesmażonej cebuli dodać ugotowaną kapustę.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli z pijanymi rodzynkami i orzecham
Do kapusty dodać rodzynki,orzechy i przyprawy.

Do kapusty dodać rodzynki,orzechy,pieprz,cukier,ocet,wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.