Sposób przygotowania:
Roladki z bakłażana
Roladki: Dorodnego bakłażana pokrój w podłużne plastry o szerokości 0.5 cm. Zagotuj wodę i przygotuj solankę do której włóż plastry bakłażana i przykryj talerzem na 30 min. (W ten sposób pozbędziesz się z bakłażana goryczy)
Po tym czasie odlej wodę, a bakłażana porządnie wypłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Plastry bakłażana smaż na oliwie dopóki się nie zrumienią i nie staną się miękkie. Usmażone warzywo odcedź na papierowym ręczniku. Na bakłażanie połóż ser i zwiń w roladki.
Sos pomidorowy: Pokrój cebulę w piórka i zacznij smażyć na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekany czosnek i por - smaż do zrumienienia się cebuli, następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Przypraw pieprzem, oregano, i innymi dowolnymi ziołami.
Całość zmiksuj i pozostaw na małym ogniu do odparowania wody.
Sos zielony: Sos zielony zacznij przygotowywać jak czerwony, podsmaż cebulę, czosnek, seler, zamiast pomidorów dodaj pokrojoną w kostkę cukinie. Smaż do momentu kiedy cukinia będzie miękka, możesz podlać warzywa cydrem, białym winem albo po prostu wodą. Na koniec przypraw i dodaj awokado.
Zmiksuj całość i pozostaw do odparowania na ogniu.
Podanie: Roladki ułóż na talerzu, dołóż czerwony i zielony sos. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i miętą (do tego będzie dobrze pasować owoc granatu)
Po tym czasie odlej wodę, a bakłażana porządnie wypłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Plastry bakłażana smaż na oliwie dopóki się nie zrumienią i nie staną się miękkie. Usmażone warzywo odcedź na papierowym ręczniku. Na bakłażanie połóż ser i zwiń w roladki.
Sos pomidorowy: Pokrój cebulę w piórka i zacznij smażyć na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekany czosnek i por - smaż do zrumienienia się cebuli, następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Przypraw pieprzem, oregano, i innymi dowolnymi ziołami.
Całość zmiksuj i pozostaw na małym ogniu do odparowania wody.
Sos zielony: Sos zielony zacznij przygotowywać jak czerwony, podsmaż cebulę, czosnek, seler, zamiast pomidorów dodaj pokrojoną w kostkę cukinie. Smaż do momentu kiedy cukinia będzie miękka, możesz podlać warzywa cydrem, białym winem albo po prostu wodą. Na koniec przypraw i dodaj awokado.
Zmiksuj całość i pozostaw do odparowania na ogniu.
Podanie: Roladki ułóż na talerzu, dołóż czerwony i zielony sos. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i miętą (do tego będzie dobrze pasować owoc granatu)
Jagodowa
Magdalena88