Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonejKapusta powinna być odpowiednio kwaśna - taka by można ją było jeść od razu . Obrać warzywa i ziemniaki. Pokroić marchew w ozdobne plasterki, por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce ( grube oczka) , ziemniaki w grubą kostkę .Ułożyć w garnku mięso, warzywa, ziemniaki , kapustę i zalać wodą . Dodać gałązkę lubczyku, kminek, przyprawę do zup. Gotować na średnik gazie 1,5 godziny pilnując by woda nie odparowała za mocno ( uzupełniać wrzątkiem).Dodać odrobinę koncentratu pomidorowego do smaku i dla koloru. Doprawić do maggi, solą ,pieprzem i cukrem. Miłośnicy gęściejszych zup mogą zrobić lekko zrumienioną zasmażkę z 2 łyżek mąki i dodać ją do zupy. Można też dodać podsmażone na złoto 1/2 cebuli i pogotować jeszcze 10 minut. Usunąć gałązkę lubczyku i wyrzucić .Wyjąć mięso i albo pokroić i dodać do zupy , albo zrobić w sosie na drugie danie. * marchewki po pokrojeniu na plasterki ma 3/4 szklanki, utartej pietruszki i selera po 1/3 szklanki, pora pokrojonego 1/3 szklanki ** wyjaśnienie czemu wkładam ziemniaki od razu do zupy razem z kwaśną kapustą czego inni nie robią - otóż : przy gotowaniu przez 1,5 godziny nie ma to znaczenia - ziemniaki i tak sie ugotują do miękkości . Gotują sie co prawda wolniej ale oddaja cały smak zupie . A po trzecie mam wszystko w garnku od razu i nie muszę już nic przy niej robić . Jestem zwolennikiem praktyki , że warzywa w zupie muszą być wygotowane na amen bo nie chodzi mi o to by były jędrne ale o to by wywar był esencjonalny. *** podawać posypując świeżym koprem ( wiele osób dziwi zestawienie kopru z kminkiem ale mnie tak bardzo smakuje - bardziej niż z natka pietruszki , a w ogóle u mnie kapusta zawsze przyciąga koperek
msewka