kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Młoda kapusta z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Absolutnie przepyszna! Znika z garnka zanim trafi na talerze! Doskonała jako dodatek do dań mięsnych.

Młoda kapusta z rzodkiewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta z rzodkiewką

 

  • główka kapusty młodej/białej
  • pęczek rzodkiewki
  • 150g masła klarowanego
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z rzodkiewką
Kapustę i rzodkiewki myjemy. Kapustę drobno szatkujemy, rzodkiewkę ocieramy na tarce na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Przesmażamy na nim kapustę wraz z rzodkiewką. Podlewamy niewielką ilością wody (około 200ml) i dosalamy, dusimy pod przykryciem do miękkości. jeśli cała woda wyparuje a kapusta nie będzie jeszcze miękka możemy ją podlać jeszcze odrobiną wody. Na końcu doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Serwujemy z mięsem.
Młoda kapusta z rzodkiewką
Kapustę i rzodkiewki myjemy. Kapustę drobno szatkujemy, rzodkiewkę ocieramy na tarce na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło klarowane.

Tagi:

kapusta