monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Młoda z zespołem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W końcu kupiłam młodą kapustkę i zrobiłam z niej przepyszną zdrową i kolorową surówkę,zapraszam:)

Młoda z zespołem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda z zespołem

 

  • 1 mała młoda kapusta+1 łyżeczka soli
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 młoda cebulka
  • 5-6 gałązek szczypiora
  • 1 mała ostra czerwona papryczka
  • 1/4 żóltej papryki
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 marchewki
  • 2 gałązki natki
  • 6-7 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • 1,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Młoda z zespołem
Kapustę oczyścić z wierzchnich brzydkich liści i drobno poszatkować. Przełożyć do miski,dodać sól i mocno w palcach ją rozgnieść ( tak jak byśmy pranie w rękach robili). Odstawić na 30 minut pod przykryciem). Ogórka umyć i obrać. Pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulkę oczyścić i drobno pokroić. Szczypior pokroić dosyć grubo. Przełożyć do miski. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Żółta także pozbawić nasiona i pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i lekko odcisnąć. Przełożyć do miski. W rękach odcisnąć kapustę i przełożyć ją do reszty warzyw. Dłońmi dobrze wymieszać. Dodać posiekaną drobno miętę i natkę. Doprawić solą,pieprzem i cukrem. Dodać sok z cytryny i oliwę,dobrze wszystko wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!
Młoda z zespołem
ogórka cebulę i szczypior pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski
Młoda z zespołem
ostrą papryczkę drobno posiekać a żółtą trochę grubiej
Młoda z zespołem
rzodkiewki i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach
Młoda z zespołem
dodać odcisnięta w dłoniach kapustę i dobrze wymieszać